Sodade

Sodade

Sodade een typisch Kaapverdiaans begrip, maar wat betekent het eigenlijk en waarom wordt er zo vaak over gezongen?

Sodade is een gevoel dat veel Kaapverdianen maar al te goed kennen. Het gevoel van heimwee, melancholie en verlangen. Heimwee naar je vaderland, melancholie over teruggaan en het verlangen naar je familie dat ver weg woont en die je zelden in levende lijve ziet. Sodade komt voort uit het feit dat veel Kaapverdianen vanaf de jaren ‘50 massaal emigreerden naar andere landen voor een betere toekomst.

Daardoor raakten complete gezinnen versnipperd met als gevolg heel veel Sodade over en weer.
De Kaapverdianen hebben veel talenten voortgebracht op het gebied van dichten en muziek. Er zijn veel gedichten en liedjes geschreven en gezongen over Sodade. Het bekendste liedje is Sodade geschreven door Armando Zeferino Soares . Dit lied geeft prachtig weer wat Sodade inhoudt en wie anders dan onze eigen icoon Cesaria Evora was in staat om dit gevoel zo goed over te brengen.

Concertgebouw De Doelen in Rotterdam is op vrijdag 4 juni voor een paar uur de plek waar wij ons kunnen wanen in de warme sferen van Cabo Verde. We gaan genieten van het heerlijke eten en de prachtige muziek van de zo melancholische, maar vooral hartelijke en gastvrije Kaapverdianen. Uiteraard zal het oeuvre van Cesaria Evora, waaronder het liedje Sodade, niet ontbreken. We gaan mee feesten en zingen met de vele artiesten en muzikanten die vol overgave hun muziek zullen delen.

Wij gaan op 4 juni allemaal meemaken dat Sodade een begrip is dat je eigenlijk niet kunt omschrijven, maar vooral moet voelen!

Geschreven door Sonya Dias

logo-XXL

son11

Comments are closed.